Met deze kwalificatie wordt meestal bedoeld de enorme industriële geschiedenis van de gloeilamp en hopelijk binnenkort opgevolgd door LED-technologie, welke efficiënter, milieu-vriendelijk en kostenbesparend is.
Wat een contrast met wat er de laatste jaren gebouwd is aan nieuwbouw, met gebruik van donkerbruine, antracietkleurige en heel veel zwarte bakstenen.
Ook hadden we in deze omgeving vroeger steenfabrieken die mooie bakstenen fabriceerden.
Oude gebouwen in Eindhoven zijn daar getuige van en hoe mooi zijn de gerenoveerde huizen aan de Boschdijk.

Nu echter komt er een overvloed aan donkere gebouwen. 
Geloof me! 
Ze zijn talloos!
Van de hoge torenflats zoals het Dronken Echtpaar, het Woensel Winkelcentrum parkeerterrein, Marconilaan, de 4 Jaargetijden in Gestel, Smalle Haven en je hoeft alleen maar over de rondweg te rijden.

De zwarte bakstenen met glazuur geven nog wel een reflectie, maar als het 's avonds donkert en vooral 's winters, wordt het licht geabsorbeerd. 
Het gezicht van een stad met zwarte tanden.
Ga 's avonds maar eens door donkere gebouwen en straten; het lijkt soms wel op een verduistering.
Het draagt niet bij tot het veiligheidsgevoel waar iedereen zo'n prijs op stelt.
Geboefte voelt zich beschermt door de duisternis en laten voor hun snode plannen zelfs hun schaduw niet achter op de zwarte muren.

Er is ook extra verlichting nodig om dit weer te compenseren. Meer licht, meer lumen, meer energie, meer kosten.
Zwart schijnt momenteel de favoriete kleur te zijn van architecten. Echter, als dit uit de mode is staan de gebouwen er nog steeds. Het nieuwe Lakerlopen langs de Tongelresestraat is om depressief te worden.

Wie niet kan genieten als we in andere landen vertoeven en die honingkleurige steden bezoeken of die mooie oogstrelende lichte dorpjes tegen de berghellingen in de zon zien.
Hoe mooi is en hoe trots zijn we op ons Witte Dorp, Witte Dame, Hoge Rug, Strijp-S en ook het laatste plan bij het Haven-kwartier van Diederendirrix is om euforisch van te worden.


Er is een suggestie gedaan door Cees Donkers (hoofd Stede-lijke Ontwikkeling) om daarover maar eens te debatteren met belangstellenden, strategiebepalers, architecten, bewoners, enzovoort en dan een opinie te horen over deze observaties en consequenties daarvan.
Ook zou bij bouwverenigingen gekeken kunnen worden hoe-veel % "zwart" er gebruikt mag gaan worden.

Ik zou het als een gemiste kans beschouwen als we in Brain-port niet in staat waren een "High-Tech-Disigd" steen te ont-wikkelen.
Voor mijn part ecologisch met het afval en puin van van Ganse-winkel?
Een uitdaging om die stenen te voorzien van een lichte coating, wisselend isolerend voor warmte en koude, reflecterend, graffiti bestendig, enzovoort.
De specificatie daarvoor is al een leuk onderwerp.
Met een paar patenten erop hebben we nog een aardig attrac-tief exportartikel.
In Amerika wordt al geëxperimenteerd met een coating met nano-zonnecellen om die energie om te zetten en verlichtingskosten te drukken.
Dat kunnen we hier ook!

Een uitdaging voor onze researchers!

En wie weet! Eindhoven "GLOW-stad"?

01-07-2009